Slim & gezond afvallen
Ga naar de inhoud
Afvallen

Het jojo-effect


BalansAfvallen en weer aankomen noemen we het jojo-effect. Soms word je zelfs zwaarder dan voor de afvalpoging en dat kan erg frustrerend zijn. Hoe komt dat eigenlijk?

De stofwisseling (hele proces van opnemen en uitscheiden van stoffen) werkt niet altijd op hetzelfde niveau. Deze is o.a. afhankelijk van de hoeveelheid energie die wordt ingenomen en van je lichaamsgewicht.
Ook je lichaamsamenstelling is medebepalend voor de energiebehoefte. In vetweefsel vinden bijna geen stofwisselingsprocessen plaats. In spierweefsel echter wel. Dus hoe meer spierweefsel, hoe meer energie er wordt verbruikt. Hoe meer vetweefsel des te minder is de energiebehoefte.

Bij een vermageringsdieet zal het lichaam minder energie opnemen, de ruststofwisseling (het lichaam is in rust) zal dalen. Als je dan ook al wat kilo's kwijt bent zal ook het verrichten van lichamelijke activiteit minder energie kosten, je hebt immers minder kilo’s om mee te dragen. Verder verlies je bij afvallen ook spiermassa waardoor je ruststofwisseling daalt. Kortom de energiebehoefte daalt en dit zorgt voor gewichtsstabilisatie. Zodra je dan dus na een afvalperiode weer meer gaat eten dan je energiebehoefte kom je weer in gewicht aan.

Na een lijnperiode blijft de ruststofwisseling nog op het lagere niveau. Deze zal waarschijnlijk pas na een lange tijd weer enigszins gaan stijgen.
Wordt er tijdens de afvalperiode én daarna voldoende bewogen dan zal de ruststofwisseling na de afvalperiode wel weer stijgen naar de oude uitgangswaarde. Lichaamsbeweging zorgt er verder ook voor dat er meer vetmassa verloren gaat en dat spierweefsel zich ontwikkeld.

Om op je nieuwe gewicht te blijven zal je eet- en leefpatroon blijvend moeten veranderen. Als je denkt dat je weer op je oude manier kunt gaan eten en leven nadat je bent afgevallen, zitten de kilo’s die je bent kwijtgeraakt er zo weer aan.

Wil je graag afvallen met blijvend resultaat? Als professioneel leefstijlcoach help ik je graag. Wil je meer informatie neem dan vrijblijvend contact met mij op.

© 2018 Vivolé

Terug naar de inhoud