Slim & gezond afvallen
Ga naar de inhoud
Voeding

Gezond en goedkoop eten, het kan!


KokenGezond eten kan ook prima met een klein budget. Uit onderzoeken in opdracht van het Voedingscentrum blijkt dat je al voor € 5,- per dag (ontbijt, lunch, tussendoor én avondmaaltijd) gezond kunt eten. Dit door eenvoudig ongezonde snacks en snoep te laten liggen en slim boodschappen te doen. Met een beetje creativiteit en de volgende tips gaat het zeker lukken om een gezonde, lekkere én goedkope maaltijd op tafel te zetten:

1. Maak een boodschappenlijstje en hou je eraan. Je komt minder snel in de verleiding…

2. Plan je maaltijden, bijv. voor een week. Je kunt beter inschatten wat je precies nodig hebt. Restjes kun je eventueel een dag later voor een andere maaltijd gebruiken. Zo kun je overgebleven gekookte groente de volgende dag in de soep doen, een stukje gebraden vlees smaakt ook op de boterham en de gekookte rijst/macaroni smaakt prima in een (maaltijd)salade. Bewaar de restjes in de koelkast (ongeveer 2 dagen) of in de vriezer (maximaal 3 maanden).

3. Doe vaker boodschappen, je kunt dan beter inschatten hoeveel je nodig hebt.
Heb je niet veel nodig, neem dan een mandje i.p.v. een karretje, en ga op de fiets of lopend. Je komt minder snel in de verleiding om te veel te kopen, je moet het immers allemaal dragen.

4. Maak je eten zo veel mogelijk zelf, kant-en-klaar is duurder.
Kant-en-klare magnetron maaltijden kosten meestal meer en bevatten vaak veel zout. Door je groente en fruit zelf te snijden en schillen gaan er ook nog eens minder vitamines verloren. Ook zelfgemaakte toetjes, bijv. yoghurt met vers fruit, zijn voordeliger dan kant-en-klare en bevatten minder suiker en vet. Maak ook je sauzen zelf, je weet dan precies wat er in zit. Kies voor groente en fruit van het seizoen, ook dat is vaak goedkoper. Diepvriesgroente of groente uit een pot is wel een goedkoop en prima alternatief voor kant-en-klaar.

5. Koop aanbiedingen, maar laat je niet verleiden tot te veel!

6. Laat snoep en snacks (vaker) liggen, ze zijn duurder.
Je komt ook minder in de verleiding om ‘te zondigen’ als je ze niet in de kast hebt liggen. Vers fruit tussendoor is goed voor de lijn, gezond en minder duur dan bijv. een chocoladereep. En de visite komt voor jou en niet voor het eten! Dus je hoeft niet speciaal voor de visite lekkers in huis te halen.

7. Halfvolle of magere zuivel is goedkoper dan volle. Er zit minder verzadigd vet in en dus gezonder.

8. Eet niet te veel vlees/vis.
Per dag is 100 tot 125 gram vlees (vlees en vleeswaren) per persoon voldoende. Peulvruchten zoals bonen en linzen, zijn prima vleesvervangers en goedkoop. Een portie vlees (100 gram) kun je vervangen door 75 gram peulvruchten. Ook eieren zijn een voordelig alternatief voor vlees. Vis in blik of uit de diepvries, is goedkoper dan vers en even goed.

9. Drink thee of water.
Nederlands kraanwater is net zo goed als water uit flessen en veel goedkoper. En thee is niet duur, voordeliger dan bijv. frisdrank en veel beter voor de lijn.

Bronnen: Voedingscentrum en 'Kook met een klein budget'  (WCRF)

© 2018 Vivolé

Terug naar de inhoud