Slim & gezond afvallen
Ga naar de inhoud

Zeven soorten honger

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Mindful eten ·
Tags: mindfulness

Er zijn verschillende soorten honger. Ooghonger, neushonger, oorhonger, mondhonger, maaghonger, hoofdhonger en harthonger. Harthonger, hoofdhonger en mondhonger zijn er vaak de oorzaak van dat mensen te veel eten. Dat gebeurt omdat we ons er niet bewust van zijn. Bewust worden van de rede waarom je eet is een eerste stap om anders met eten om te gaan.

Om inzicht te krijgen in je eetgedrag is het belangrijk goed te observeren welke soorten honger bij jou een rol spelen.


Ooghonger
Ooghonger wordt opgewekt door het zien van eten, of door anderen te zien eten. Dit kan bijv. een rol spelen als je in een restaurant zit te eten. Na de hoofdmaaltijd komt de serveerster met de dessertkaart. Je maag zit vol, maar de ooghonger heeft gewonnen. Adverteerders maken ook veel gebruik van dit fenomeen door mooie advertenties in bijv. tijdschriften en op tv.  

Neushonger
Neushonger ontstaat zodra je iets ruikt. Geuren hebben een sterk effect op ons. Ze stimuleren hongergevoel. De geur van verse broodjes kan ons het water in de mond doen lopen. Winkeliers zijn zich bewust van honger van de neus en proberen ons te verleiden door heerlijke geuren. Als we voedsel niet meer kunnen ruiken, zoals bij  een verkoudheid, dan ervaren we het als smakeloos.

Oorhonger
Oorhonger, geluid kan je tot eten aanzetten. Het openen van een zak chips door iemand naast je in de bioscoop. Of wanneer je iemand smakelijk hoort vertellen over een heerlijke taart die hij of zij gebakken heeft.

Mondhonger
Mondhonger is het verlangen naar een bepaalde sensatie. Om deze honger te bevredigen is het niet voldoende om het voedsel te kauwen en door te slikken. Eten met bewustzijn zorgt ervoor dat de mond tevreden gesteld is en je niet nog een keer zal opscheppen. Kauwen is belangrijk bij de bevrediging van mondhonger.

Maaghonger
Maaghonger voel je door de signalen die je maag geeft dat hij leeg is. Dat kan zijn een leeg gevoel in de buik, knorren/ rammelen. Als je op bepaalde vaste tijdstippen eet dan raakt de maag daaraan gewend en geeft een signaal dat het tijd is om te eten.

Hoofdhonger
Hoofdhonger heeft te maken met gedachten, oordelen en regels. Hoofdhonger wordt beïnvloed door wat we lezen en horen (bijv. diëten) en is gebaseerd op tegenstellingen. Mag wel of mag niet, is goed of is slecht, zou ik wel of zou ik niet moeten nemen.

Harthonger
Harthonger is de behoefte aan emotionele voeding zoals liefde, verbondenheid, of aandacht. Vaak spelen gevoelens als verveling, stress, verdriet, boosheid, teleurstelling, onzekerheid, irritatie, ongeduld e.d. een rol. Je eet om vervelende gevoelens te dempen. Maar geen enkele soort voeding kan deze honger stillen.

Wie heeft er honger?
Stel jezelf zodra je wilt gaat eten de volgende vraag: Wil ik mijn lijf voeden of vullen?

Oefening
Elk van de 7 soorten honger is verbonden met een bepaald lichaamsdeel. Kijk voordat je gaat eten bewust naar elk (honger)lichaamsdeel en vraag je of het honger heeft. Geef het nu een cijfer tussen de 0 (geen honger) en 10 (uitgehongerd). Schrijf het eventueel op. Op deze manier kun je beter beslissen of je gaat eten of jezelf op een andere manier gaat voeden.

Nog een paar tips:

  • Doe deze oefening bij elke maaltijd. Vind je dat nog te veel, kies dan één maaltijd per dag en neem er de tijd voor.

  • En hoe voelt het na de maaltijd?  Wat is er veranderd, ben je voldoende verzadigd?

  • Honger kan soms verward worden met dorst. Drink eventueel eerst een glas water.

  • Schrijf je bevindingen op. Na een tijdje kun je kijken of je patronen opvallen.

  • Oordeel niet. Niets is goed of fout.

  • Heb je toch de neiging om te kiezen voor vulling, vraag jezelf dan wat het effect is op de lange termijn.


Bronnen:
- Kortink, J., Noordenbos, G., Uit de ban van emotie-eten
- Chozen Bays, J., Mindful eten
- Rita Zeelenberg, www.mindful-eten.nl


Vond je dit een leuk bericht? Deel 'm met anderen!
Geen commentaren

© 2018 Vivolé

Terug naar de inhoud