Slim & gezond afvallen
Ga naar de inhoud

Waarom eten we bij emoties?

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Gedrag ·
Tags: Emotieetenafvallen

Hoe komt het dat we gaan eten om onszelf te troosten?
Waarom geeft eten ons een goed gevoel?
Hoe normaal is het dat we gaan eten als reactie op stress?
Eigenlijk is het best logisch dat we dat we gaan eten als we ons rot voelen of juist heel blij zijn. Er zijn psychologisch en lichamelijk namelijk genoeg redenen die verklaren dat het best normaal is. Ik heb er een paar op een rij gezet. Welke herken jij bij jezelf?


Aangeleerd gedrag
Eten tegen stress is ons aangeleerd; voeden is bijvoorbeeld een methode om de baby stil te krijgen (ook de speen werkt op die manier) en later zorgt ook het koekje ervoor dat de kleuter wordt getroost als hij is gevallen.

Eten wordt ook vaak gezien als familietijd, tijd om samen door te brengen. Maar ook als we iets te vieren hebben staat eten vaak centraal. En als we bepaalde relaties willen versterken, hoe doen we dat dan? Inderdaad, met eten…


Aangeleerde emoties
Sommig voedsel koppelen we verstandelijk aan een bepaald gevoel. Dit gevoel hebben we overgenomen uit bijvoorbeeld een (tv) advertentie of gehoord van iemand. Welke emoties komen er bij jou op als je denkt aan chocolade? Blij, geluk, schuld, boosheid? Uit welke reclame heb je dat? Van wie heb je dat?

Ook koppelen we voedsel met een hoog suiker- en vetgehalte vaak aan troostgevoelens. Troostrijk voedsel is bijvoorbeeld: aardappelpuree, chips of macaroni met kaas. We associëren dit voedsel vaak met onze kinderjaren.

Fysiologisch
Chocolade bijvoorbeeld verhoogt bepaalde stoffen (o.a. serotonine) in ons lichaam waardoor je je prettig gaat voelen.

Ritueel
Eten is een ritueel. Het is vertrouwd en voorspelbaar. Eten kan daardoor je aandacht even afleiden van datgene waar je mee zit. Het geeft je even zekerheid bij onzekerheid.

Helaas is het troostende effect maar tijdelijk en werkt het alleen op de korte termijn. Eten kan je even tot op zekere hoogte een goed gevoel geven. Maar zodra je te veel gaat eten verandert dat prettige gevoel in een onprettig gevoel.


Wil je leren om beter om te gaan met emoties en eten?
Ik help je graag verder. Neem vrijblijvend contact met mij op.
Geen commentaren

© 2018 Vivolé

Terug naar de inhoud