Slim & gezond afvallen
Ga naar de inhoud

Vruchtensap of vruchtendrank, wat is het verschil?

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Eten en drinken ·
Tags: Vruchtensapdrinken

Vruchtensap

Vruchtensappen zijn dranken bereid uit fruit. Aan 100% puur vruchtensap wordt niets toegevoegd.

Vruchtendrank
Vruchtendrank, vruchtennectar en dubbeldrank bevatten naast vruchtensap ook water en andere ingrediënten zoals toegevoegd suiker, honing en/of zoetstoffen, citroenzuur, aroma’s en andere hulpstoffen. Er zit veel minder vitamine C in dan in sap, tenzij het extra is toegevoegd.

Het sapgehalte moet bij vruchtendrank op de verpakking staan. Zit er minder sap in dan volgens de warenwet is toegestaan, dan heet het limonade met vruchtenextract. Er kan extra water en suiker zijn toegevoegd. Vruchtendranken zijn niet geschikt om fruit te vervangen.

Kan ik vruchtensap door fruit vervangen?
Vruchtensappen zijn dranken bereid uit fruit. Omdat bij de bereidingswijze voedingsstoffen verloren kunnen gaan kunnen ze vers fruit niet helemaal vervangen.

Vervang maximaal één stuk fruit per dag door een glas vruchtensap. Zoals sinaasappelsap, grapefruitsap en ananassap. Appelsap en druivensap zijn niet geschikt om vers fruit te vervangen, omdat er geen vitamine C en vezel in zit.


Gezond?
Hoewel vruchtensap een gezond alternatief is voor fruit kun je beter niet meer dan de helft van het fruit per dag vervangen door vruchtensap. Het effect van fruit op de gezondheid is groter volgens het Voedingscentrum. Hoe dat precies zit, is nog niet helemaal duidelijk.
Bekend is wel dat in fruit meer voedingsvezels zitten dan in vruchtensappen.


Veel kcal
Dranken verzadigen minder goed dan vast voedsel. Drink daarom niet te veel vruchtensap. Het kan ongemerkt bijdragen aan een te hoge energie-inname. Eén glas sinaasappelsap bevat al gauw 4 uitgeperste sinaasappels en levert ongeveer net zo veel calorieën als een glas frisdrank. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten.

Bron: Voedingscentrum
Geen commentaren

© 2018 Vivolé

Terug naar de inhoud