Slim & gezond afvallen
Ga naar de inhoud

Op weg naar een gezonde leefstijl (deel 2)

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Gedrag ·
Tags: Leefstijlgezondheid

Deel 2 van de serie Tips op weg naar een gezonde leefstijl:

6.    Beweeg!
Lichaamsbeweging is belangrijk. Je slaapt lekkerder, je voelt je fitter, je spijsvertering werkt beter, je gewicht blijft op peil, je ademhaling wordt beter en je voelt je meer ontspannen.

Bij het afvallen speelt bewegen vooral een rol in het handhaven van een behaald gewichtsverlies. Inspanning verhoogt het energieverbruik en zorgt voor een betere verdeling van de vetmassa en spiermassa. Er ontstaat meer spiermassa en er gaat meer vetmassa verloren. Spiermassa geeft wel extra gewicht maar zorgt voor een slanker uiterlijk.


7.    Eet rustig en kauw goed
Zorg dat je tijdens het eten niets anders doet, zoals de krant lezen of televisiekijken. Je bent je hierdoor veel minder bewust van wat je eet en hoeveel. De krant lezen of televisiekijken wordt hierdoor ook gekoppeld aan eten. Zorg dat je zoveel mogelijk op een vaste plaats eet, bijv. aan de eettafel.

Goed kauwen kost tijd. Het lichaam heeft dus meer tijd om het signaal 'genoeg' af te geven. Dit signaal komt na ongeveer 20 minuten. Goed kauwen zorgt er dus voor dat je minder eet maar toch al een verzadigd gevoel hebt. Als je snel eet heeft het lichaam al te veel voedsel opgenomen voordat het signaal 'genoeg' wordt afgegeven.

8.    Drink water
Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van veel frisdranken en vruchtensappen de kans op overgewicht vergroot. Dat komt omdat vocht minder goed verzadigt dan vast voedsel.

Het lichaam heeft als het ware niet in de gaten dat het calorieën binnenkrijgt. Wie veel fris drinkt, zal dus niet snel minder eten. Drink daarom niet te veel frisdrank, vruchtensap, sportdrankjes en alcohol. Let ook op de porties. Blikjes en flesjes frisdrank worden steeds groter.

Om niet te veel calorieën binnen te krijgen kun je het beste kiezen voor dranken zonder calorieën zoals water en koffie/thee (zonder suiker en melk).


9.    Zorg voor rust en ontspanning
Stress is een vorm van spanning die optreedt als reactie op een externe prikkel. Een bepaalde hoeveelheid stress kan geen kwaad en is zelfs nodig. Te veel stress is wel ongezond. Je kunt er zelfs dikker door worden.

Je lichaam gaat in een soort ‘overleveringstand’ waardoor er meer brandstof wordt opgeslagen en de stofwisseling omlaag gaat. Ook komen er hormonen (cortisol) vrij die de vetopslag in de buik bevorderen.

Ook minder dan 6 uur slaap per nacht kan al nadelige effecten hebben op de energiebalans. De regulering van honger- en verzadigingshormonen raakt verstoord: het gehalte aan ghreline – het hongeropwekkende hormoon - neemt toe terwijl het gehalte aan het verzadigingshormoon leptine afneemt. Deze combinatie kan de energie-inname verhogen. Je hebt meer honger en de honger is minder makkelijk te stillen.

Zorg dus voor voldoende rust. Ga zo veel mogelijk op tijd naar bed en zorg ook voor de nodige wekelijkse ontspanning.

10.  Wees voorbereid
Bedenk voor je gaat eten wat en hoeveel je wilt eten en drinken en houd je daaraan. Doe dit ook als je naar een speciale gelegenheid gaat. Maak ook dan met jezelf een afspraak over wat je wilt gebruiken. Plan ook een tussendoortje. Neem deze op een tijdstip waarvan je weet dat je trek krijgt.

Zorg verder dat je onderweg altijd iets gezonds bij hebt (bijv. fruit of een boterham) zodat je minder makkelijk in de verleiding komt als je langs een frietkraam loopt terwijl je honger hebt.


Wil je iets veranderen aan jouw leefstijl en heb je hulp nodig?
Ik help je graag verder. Neem vrijblijvend contact met mij op.
Geen commentaren

© 2018 Vivolé

Terug naar de inhoud