Slim & gezond afvallen
Ga naar de inhoud

Moet je het of wil je het?

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Gedrag ·
Tags: gedraginzichtmoetenwillen

We moeten tegenwoordig zo veel! We moeten carrière maken, we moeten meer verdienen, we moeten onze sociale contacten onderhouden, ons huis moet opgeruimd zijn en we moeten boodschappen doen. En dan moeten we ook nog onszelf veranderen: we moeten afvallen, we moeten minder lui zijn, we moeten meer doorzettingsvermogen hebben, enzovoort. Maar wat wíl je eigenlijk?

Moet jij van jezelf veel dingen en raak je hierdoor gestrest? Roept alleen het woord ‘moeten’ al stress op bij jou? Bij dergelijke 'moeten' regels is er weinig willen meer bij. Wanneer je veel moet, mag je maar weinig. Regels met moeten leggen een grote druk op je. Wanneer je van jezelf perfect moet zijn, zul je nooit tevreden zijn. Door bewust te worden van ‘moeten’
kun je betere keuzes maken.


Stap 1 Schrijf het op
De eerste stap om je bewust te worden van 'moeten' is door het uit je hoofd te halen en het op te schrijven. Wat moet je eigenlijk allemaal? En wat wil je?
Hou eens een week bij wat je op een dag doet en kruis aan of het moeten of willen is. Zit er balans in?
Je kunt eventueel ook verschillende lijsten maken, met betrekking tot het huishouden, je werk, je sociale leven enz.  


Stap 2 Pioriteiten stellen
Vraag jezelf af of dat ‘moeten’ nu moet gebeuren. Zijn er zaken die voor een bepaalde datum af moeten? Zo ja, hoe belangrijk zijn ze? Je kunt er eventueel een  volgorde van belangrijkheid aan te koppelen door ze een cijfer te geven. Schrijf de deadline erbij: wanneer wil je ze uiterlijk gedaan hebben?

Stap 3 Delegeren of uitbesteden
Na het stellen van prioriteiten kun je jezelf ook afvragen of je alles zelf moet/kan doen. Zijn er dingen die je kunt uitbesteden of delegeren? Zoals bijv. het huishouden. Met een fulltime baan (en kind(eren)) is dat soms erg druk. Kun je het uitbesteden of kun je taken verdelen in het gezin?
Omdat we de dingen graag zelf in de hand houden en vinden we dat we alles zelf moeten doen en kunnen, vergeten we dat er genoeg mensen zijn die ons graag willen helpen.


Stap 4 Van wie moet ik het?
Kijk nog eens naar de lijstjes die je hebt gemaakt. Van wie moet je al die dingen doen? Heb je nu het gevoel dat het van buitenaf wordt opgelegd? Kijk dan nog eens goed.

Je zult als je je moetlijstjes bekijkt ontdekken dat heel veel vormen van ‘moeten’ door jezelf worden opgelegd.Wie zegt dat je moet afvallen? Wie zegt dat je harder moet werken? Wie zegt dat je niet zo lui moet zijn? Wie zegt dat je meer je best moet doen? Moeten is vaak het resultaat van kijken naar de buitenwereld.
We denken dat iets zo hoort: iedereen doet het, dus doen wij het ook. Of we denken dat anderen het van ons verwachten. Maar wat wil je nu eigenlijk zelf?


Moeten houdt in dat je geen keuze hebt. Dat is vaak niet waar. Je hebt wel een keuze, maar dat ervaar je op dat moment niet.


Stap 5 Waarom moet ik het?
En waarom moet je dit eigenlijk? Wat gebeurt er als je het niet doet? Je komt er misschien ook achter dat je sommige dingen zelf wilt. Je wil graag het huis opruimen omdat dat prettig is en rust geeft. Vervang dat 'moeten' dus door willen en voeg eraan toe waarom je het
wilt of waarom je ervoor kiest. Op deze manier kun je misschien een aantal 'moetens' van je lijstje wegstrepen omdat je erachter komt dat je ze eigenlijk helemaal niet wilt doen.

Al het ‘moeten’ de deur uit? Nee, dat is niet de bedoeling. Er zijn nu eenmaal dingen die moeten. Belangrijk is wel dat ‘moeten’ en 'willen' meer in evenwicht zijn.


Bronnen:
- Marieke Schreuder, 2011, via sochicken.nl


Wil je graag afvallen en anders leren omgaan met 'moeten'?
Ik help je graag verder. Neem vrijblijvend contact met mij op.


Vond je het een interessant bericht? Delen mag, graag zelfs!
Geen commentaren

© 2018 Vivolé

Terug naar de inhoud