Slim & gezond afvallen
Ga naar de inhoud

Leefstijlcoaching in de basisverzekering?

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Gewichtsconsulent ·
Tags: Leefstijlcoachingvergoeding
Sinds dit jaar wordt leefstijlcoaching ofwel de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) vergoed vanuit het basispakket door de zorgverzekering (zonder invloed op je eigen risico). Geldt dat ook voor een leefstijlprogramma in mijn praktijk?

Een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) bestaat uit advies en begeleiding gericht op gezond(er) eten, meer bewegen en gedragsverandering met als doel een blijvend gezonde leefstijl.
Alleen GLI’s die bewezen effectief zijn worden vergoed, momenteel zijn dat SLIMMER, COOL en Beweegkuur. Er kunnen verschillende professionals betrokken zijn bij deze leefstijlinterventie, waaronder de leefstijlcoach.

Voor wie?
Je kunt voor een volledige vergoeding van een erkende GLI in aanmerking komen als je volwassen (18+) bent en een BMI hebt boven de 30, of als je overgewicht (BMI tussen de 25-30) hebt en daarnaast ook een (hoog) risico hebt op een chronische aandoening. Je hebt hiervoor wel een verwijzing van je huisarts nodig. Veel huisartsen hebben echter nog helemaal geen afspraken gemaakt met aanbieders van de GLI, waardoor doorverwijzing in de praktijk nog nauwelijks plaatsvindt.

Traject erkende GLI
Begeleiding van de erkende GLI’s zijn altijd in groepsverband (met individuele gesprekken) en duren 2 jaar, waarbij het 1e jaar gericht is op begeleiding en het 2e jaar op terugvalpreventie. Totaal duurt een traject van een GLI dus 2 jaar.
Wat zijn de resultaten van een erkende GLI?
In de onderzoeksgroep (pilotstudie) van het CooL programma zijn de deelnemers gemiddeld 2,2 kg afgevallen (tussen de 2% en 5% van het startgewicht) in 2 jaar tijd.
 
Leefstijlcoaching in mijn praktijk
In mijn praktijk krijg je persoonlijke begeleiding gericht op voeding, beweging en gedragsverandering (individuele GLI) met als doel een blijvend gezonde en slanke leefstijl.
Je kunt kiezen voor een kort basisprogramma (2 maanden) vooral gericht op advies voor een gezonde leefstijl en afvallen. Je kunt ook gelijk starten met een intensiever programma van 6 maanden waarbij de eerste periode in het teken staat van advies en begeleiding en later op gedragsverandering en terugvalpreventie.

De vergoeding voor de persoonlijke begeleiding van een leefstijlcoach komt bij een groot aantal zorgverzekeraars vanuit de aanvullende pakketten en gaat niet ten koste van het eigen risico. Een verwijzing via de huisarts is niet nodig. Je kunt na het kennismakingsgesprek gelijk aan de slag.

Neem voor meer informatie contact met mij op. Of maak gelijk een afspraak voor een gratis kennismaking.Geen commentaren

© 2018 Vivolé

Terug naar de inhoud