Slim & gezond afvallen
Ga naar de inhoud

Leefstijlcoaching, wat is dat eigenlijk?

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Gewichtsconsulent ·
Tags: Leefstijlcoachgewichtsconsulent

Leefstijlcoaching, wat is dat eigenlijk?

Leefstijl heeft te maken met datgene wat je doet en laat om gezond te blijven. Met een gezonde leefstijl voel je je fitter, zit je lekkerder in je vel, ben je meer ontspannen, heb je volop energie en kan je beter tegen een stootje. Klikt goed, toch?! Toch is dat voor veel mensen nog best lastig om voor elkaar te krijgen in een omgeving waar tegenwoordig van alles veel is; veel eten, veel afleiding, veel stress, veel informatie, veel keuzes….enz. Een leefstijlcoach kan je hierbij helpen.

Een leefstijlcoach is een personal coach die jou begeleidt naar een blijvend gezondere en actievere leefstijl. Een leefstijlcoach inspireert, activeert en motiveert.

Vaak wordt er gedacht; als je te zwaar bent ga je een dieet volgen en meer bewegen. Toch blijkt dat in de praktijk niet altijd zo gemakkelijk. Het lukt je misschien maar een paar weken om het dieet vol te houden en beweging schiet er al gauw bij in. Een leefstijlcoach helpt door verder te kijken dan alleen naar bijv. je overgewicht. Samen ga je op zoek naar de oorzaak om zo te komen tot gedragsverandering.

Bij een leefstijlcoach krijg je een persoonlijke aanpak. Samen met jou stelt de leefstijlcoach een haalbaar plan op om gezonder en prettiger te gaan leven. De leefstijlcoach begeleidt je in het maken van keuzes, helpt je om een doel te formuleren en motiveert je om in actie te komen. Door het zetten van kleine stappen kan er al een grote gezondheidswinst worden behaald.
Gezond eten en (meer) bewegen zijn belangrijke thema's, maar ook andere onderwerpen zullen niet vergeten worden zoals slapen, ontspanning en stress.

Coaching is een belangrijk onderdeel van de begeleiding. Een leefstijlcoach stelt veel vragen, geeft feedback en benoemd patronen zodat jij je er bewust van wordt en ze kan doorbreken. Natuurlijk blijf je zelf verantwoordelijk voor de inzet, keuzes en inrichting van je leven. Om jouw doel te kunnen bereiken zijn jouw inzet en motivatie wel van doorslaggevend belang.

Leefstijlcoaching is echt effectief

Uit een 3-jarige pilot blijkt dat het Coaching op Leefstijl-programma (CooL) effectief is om mensen te helpen aan een gezondere leefstijl. Zorgverzekeraar CZ heeft dit in samenwerking met de Universiteit Maastricht en Universiteit Tilburg wetenschappelijk bewezen. Uit de resultaten blijkt dat de deelnemers die meededen aan het Cool-programma hun leefstijl konden aanpassen en dit ook nog na 2 jaar volhielden. Een groot deel van de groep heeft ook nog 2 jaar na het programma een lager gewicht. Deelnemers gaven aan zich fitter te voelen en ook een betere gezondheid te ervaren. (Bron: CZ)

Leefstijlcoaching vergoed door zorgverzekering

Je hebt het wellicht al gehoord, vanaf 2019 worden bepaalde behandelingen bij overgewicht, de zogenaamde GLI’s, vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.
Een GLI is een aanpak die gericht is op een combinatie van gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering (leefstijlcoaching dus). Alleen GLI’s die bewezen effectief zijn, worden vergoed. Het hierboven genoemde CooL-programma komt hiervoor in aanmerking. Het totale overzicht van leefstijlinterventies dat vergoed gaat worden, is op dit moment nog niet bekend.
De GLI richt zich op een specifieke groep patiënten met overgewicht en is dus niet toegankelijk voor iedereen die te zwaar is. De huisarts bepaalt welke patiënten voor deze behandeling in aanmerking komen.
Jouw overgewicht moet dan al zodanig zijn dat er sprake is van gezondheidsrisico's of klachten. En waarom zou je daarop wachten?
 

BGN-gewichtsconsulent direct toegankelijk bij gewichtsproblematiek

Zonder tussenkomst van de huisarts krijg je via de BGN-gewichtsconsulent direct begeleiding op het gebied van gewichtsbeheersing en leefstijl. Omdat ik naast leefstijlcoach (sinds 2012) ook BGN-gewichtsconsulent ben kan je bij mij direct terecht voor begeleiding op het gebied van leefstijl en afvallen. Een verwijzing door een huisarts of andere zorgprofessional is niet nodig. Vergoeding vindt plaats vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Wil jij ook graag een blijvend gezonde leefstijl bereiken? Ik help je graag op weg. Neem vrijblijvend contact met mij op. Of kijk bij leefstijlprogramma's voor de mogelijkheden.Geen commentaren

© 2018 Vivolé

Terug naar de inhoud