Slim & gezond afvallen
Ga naar de inhoud

Kies je voor een gewichtsconsulent of diëtist?

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Gewichtsconsulent ·
Tags: Gewichtsconsulentdiëtist

Regelmatig stellen mensen mij de vraag wat nu het verschil is tussen een gewichtsconsulent en de diëtist. Hierna leg ik het in het kort uit.

Gewichtsconsulent

Gewichtsconsulent
Een gewichtsconsulent is speciaal opgeleid om gezonde mensen met gewichtsproblemen te begeleiden. Een gewichtsconsulent geeft voedings- en bewegingsadviezen.

De titel gewichtsconsulent is niet beschermd, een consulent die aangesloten is bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) heeft een geaccrediteerde opleiding gevolgd en houdt zich aan de beroepseisen en nascholingen.

Gesprekken bij een BGN-gewichtsconsulent worden vaak (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dit gaat dus niet ten koste van het eigen risico. Je hebt voor de begeleiding geen verwijzing van de huisarts nodig.

Een gewichtsconsulent is gespecialiseerd in intensieve begeleiding bij gewichtsbeheersing en gezonde leefstijl.


Diëtist
Een diëtist is specialist op het gebied van voeding, zowel bij ziekte als gezondheid. Denk hierbij aan diabetes, hart- en vaatziekten, allergieën, verhoogd cholesterol, long- en darmaandoeningen enz. Een diëtist geeft dieetadviezen.

De titel diëtist is beschermd en alleen professionals met een diploma Voeding en Diëtetiek mogen deze titel gebruiken.

Begeleiding door de diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering (3 uur), je moet hiervoor dus eerst je eigen risico aanspreken. Een verwijzing van de huisarts is niet altijd nodig.

Heeft het over- of ondergewicht een medische oorzaak of is er een ander medisch probleem waarbij een dieet vereist is, dan is de diëtist de aangewezen persoon.


Waarom kiezen voor de gewichtsconsulent?
Als het om afvallen (of aankomen) gaat of een gezond eet- en leefpatroon aanleren dan wordt het bezoek aan de gewichtsconsulent als zeer laagdrempelig ervaren.

Samen met de gewichtsconsulent ga je werken aan je gewicht en/of een gezond eet- en leefpatroon, daarbij zijn de steeds terugkerende gespreksonderwerpen voeding, beweging, gedrag en ontspanning belangrijk.

De gewichtsconsulent gaat dus een stap verder dan de diëtist, die vooral gericht is op voeding (ook medisch). Verder besteedt de gewichtsconsulent veel tijd aan de persoonlijke begeleiding en verricht meestal maatwerk.

Daarnaast is ook het tarief van de gewichtsconsulent meestal een stuk lager.

De gewichtsconsulent heeft als expertise gewichtsbeheersing en leefstijl, en heeft op dit gebied dus veel ervaring. De persoonlijke begeleiding en coaching worden als zeer positief ervaren.

Veel gewichtsconsulenten hebben naast de opleiding gewichtsconsulent andere opleidingen en nascholingen gevolgd op het gebied van voeding, coaching en/of beweging. Zelf heb ik een medische en pedagogische achtergrond als verpleegkundige, anesthesiemedewerker en groepsleerkracht (Pabo).
Daarnaast heb ik een post-hbo opleiding leefstijlcoach gevolgd aan de Academie voor Leefstijl en Gezondheid (www.avleg.nl) en ben ik momenteel bezig met een hbo-opleiding stressmanagement (www.psychodidact.nl).


Wil je graag afvallen en heb je hulp nodig? Ik help je graag verder.
Neem vrijblijvend contact met mij op.
Geen commentaren

© 2018 Vivolé

Terug naar de inhoud