Slim & gezond afvallen
Ga naar de inhoud

Jojoën...

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Afvallen ·
Tags: jojoënafvallen

Afvallen en weer aankomen noemen we het jojoën. Soms word je zelfs zwaarder dan voor de afvalpoging en dat kan erg frustrerend zijn. Hoe komt dat eigenlijk?

Stofwisseling
De stofwisseling (hele proces van opnemen en uitscheiden van stoffen) werkt niet altijd op hetzelfde niveau. Deze is o.a. afhankelijk van de hoeveelheid energie die wordt ingenomen en van je lichaamsgewicht.

Lichaamssamenstelling
Ook je lichaamsamenstelling is medebepalend voor de energiebehoefte. In vetweefsel vinden bijna geen stofwisselingsprocessen plaats. In spierweefsel echter wel. Dus hoe meer spierweefsel, hoe meer energie er wordt verbruikt. Hoe meer vetweefsel des te minder is de energiebehoefte.

Minder kilo's
Bij een vermageringsdieet zal het lichaam minder energie opnemen, de ruststofwisseling (het lichaam is in rust) zal dalen. Als je dan ook al wat kilo's kwijt bent zal ook het verrichten van lichamelijke activiteit minder energie kosten, je hebt immers minder kilo’s om mee te dragen.

Spiermassa
Verder verlies je bij afvallen ook spiermassa waardoor je ruststofwisseling daalt. Kortom de energiebehoefte daalt en dit zorgt voor gewichtsstabilisatie. Zodra je dan dus na een afvalperiode weer meer gaat eten dan je energiebehoefte kom je weer in gewicht aan.

Ruststofwisseling
Na een lijnperiode blijft de ruststofwisseling nog op het lagere niveau. Deze zal waarschijnlijk pas na een lange tijd weer enigszins gaan stijgen. Wordt er tijdens de afvalperiode én daarna voldoende bewogen dan zal de ruststofwisseling na de afvalperiode wel weer stijgen naar de oude uitgangswaarde.
Lichaamsbeweging zorgt er verder ook voor dat er meer vetmassa verloren gaat en dat spierweefsel zich ontwikkeld.


Blijvende aanpassing
Om op je nieuwe gewicht te blijven zal je eet- en leefpatroon blijvend moeten veranderen. Als je denkt dat je weer op je oude manier kunt gaan eten en leven nadat je bent afgevallen, zitten de kilo’s die je bent kwijtgeraakt er zo weer aan.

Wil je graag afvallen met blijvend resultaat? Als professioneel leefstijlcoach help ik je graag.
Wil je meer informatie neem dan vrijblijvend contact met mij op.
Geen commentaren

© 2018 Vivolé

Terug naar de inhoud