Slim & gezond afvallen
Ga naar de inhoud

10 tips om met aandacht te eten...

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Mindful eten ·
Tags: Mindfuleten

Eten doen we elke dag, we kunnen niet lang zonder. Om gezond en fit te blijven is gezonde voeding erg belangrijk. Toch besteden we er vaak maar weinig aandacht aan. Zonder na te denken eten we al zappend een hele zak chips leeg op de bank. Tijdens de warme maaltijd scheppen we altijd voor de tweede keer ons bord vol en we graaien in de snoeppot, gewoon omdat die naast ons staat.

Waarom zou je niet bewuster omgaan met wat je eet, als het eigenlijk zo belangrijk voor je is? Hierna volgen enkele tips om meer met aandacht te eten.


1. Eet en drink langzaam.
Langzaam eten en pauzeren helpt je om je bewust te worden wanneer je op een aangename manier voldaan bent. En je kunt meer genieten.

2. Pauzeer voor je begint met eten.
Kijk naar het voedsel, neem het op met je ogen.

3. Eet zoals een wijnkenner proeft.

4. Leg na elke hap je bestek neer
En neem pas de volgende hap op je lepel of vork, nadat je de vorige goed hebt gekauwd en doorgeslikt.

5. Tel het aantal keren  kauwen op een hap.
Hoe snel kauw je? Let eens op de verandering van textuur terwijl je kauwt.

6. Eet eens met je andere hand
Je niet-dominante hand of met stokjes.

7. Neem bescheiden porties.
Voordat je gaat eten kijk je eerst naar het voedsel dat je gaat eten en bepaal hoeveel je nodig hebt om te voldoen aan tweederde maaginhoud. (Een Japans gezegde luidt: een maag die voor 8 delen is gevuld, onderhoudt de mens, de overige 2 delen onderhouden de dokter.)

8. Gebruik bestek
Of dit nu om brood, soep of yoghurt gaat. Gebruik ook eens klein bestek. Merk je het verschil? Kijk ook eens wat er gebeurt als je een kleiner bord gebruikt.

9. Eet zonder afleiding.
Geef jezelf de kans om je aandacht op je maaltijd te richten en ervan te genieten. Dus zonder tv, radio, krant, boek en verplaats heftige discussies naar een ander moment.

10. Eet met plezier
Door al je zintuigen bij het eten te betrekken. De sleutel tot eten met plezier is je tong. Wanneer je het eerste hapje in je mond stopt, wacht dan even voordat je begint te kauwen.
Neem de smaak waar alsof je het voor het eerst proeft. Wees je ook bewust van je andere zintuigen. Wat je ruik je? Wat zie je?


Eet smakelijk!

Heb je iets gehad aan de tips? Deel dit bericht dan met anderen.
Geen commentaren

© 2018 Vivolé

Terug naar de inhoud