Voeding & Leefstijlcoaching Blog - Specialist in leefstijlcoaching - Slim afvallen en een blijvend gezonde leefstijl - Voeding, Beweging & Leefstijl

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Ontbijtkoek maak je lekker zelf!

Gepubliceerd door Francis van Laarhoven in Recepten en dagmenu's · 10/11/2016 11:42:49
Tags: Ontbijtkoekreceptontbijttussendoortjeroggemeel



Ontbijtkoek is super gemakkelijk zelf te maken. Lekker als tussendoortje of bij het ontbijt.
Koop je ontbijtkoek in de winkel dan bevat deze vaak veel suiker. Door te veel suiker eten kan overgewicht ontstaan. Eet suiker dus niet te veel en niet te vaak.
Suiker levert vooral energie, maar bevat verder weinig voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Dit geldt trouwens voor alle soorten suiker, dus ook voor honing, siropen en stropen!
Maak je ontbijtkoek daarom zelf dan kun je de hoeveelheid suiker aanpassen. Dit recept bevat daarom ook gewoon suiker, o.a. in de vorm van appelstroop en honing!
En ook hiervoor geldt, eet er niet te veel van. Af en toe een plakje zelfgemaakte ontbijtkoek kan prima als tussendoortje of bij het ontbijt.

Dit heb je nodig:
400 gram roggemeel
1 eetlepel bakpoeder
2 eetlepels kaneel
1 eetlepel kardemon
1 eetlepel gemalen kruidnagel
5 eetlepels appelstroop
3 eetlepels vloeibare honing
2 eetlepels olie
300 ml amandelmelk
2 eieren
snufje zout

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Doe de droge ingrediënten (meel, bakpoeder, kruiden en zout) in een kom en meng door elkaar.
Voeg daarna de eieren en de melk toe en meng met een mixer tot een glad beslag.
Meng als laatste de olie, honing en appelstroop door het beslag.
Giet het beslag in een cakevorm (ingevet met boter of bekleed met bakpapier).
Plaats het in de oven en bak in ongeveer 60 minuten gaar.
Controleer met een prikker of de ontbijtkoek gaar is. Deze moet er schoon en droog uitkomen.

Je kunt de ontbijtkoek een paar dagen goed houden in een afgesloten trommel. Te veel om achter elkaar op te eten? Bewaar dan een deel in de vriezer (snijd alvast in plakjes dan kun je er steeds een afgepaste hoeveelheid uithalen).


Eet smakelijk!



Vond je dit een lekker recept? Deel 'm met anderen via social media.




Geen commentaren
e-book
E-mail
Naam
 
Zoek
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu